Erfenis en belasting: hoeveel betaal ik?

Erfbelasting is de belasting die u betaalt als u een erfenis ontvangt. De hoogte van de erfbelasting is afhankelijk van de waarde van de erfenis en de relatie tussen de erfgenaam en de overledene. Directe familieleden zoals echtgenoten en kinderen hebben hogere belastingvrijstellingen of lagere belastingtarieven, terwijl meer afgelegen verwanten of niet-verwante personen lagere vrijstellingen en hogere tarieven hebben.

Voorbeeld 1: uw vader overlijdt in 2023 en u erft € 250.000. U betaalt dan aan erfbelasting: € 31.552.

Voorbeeld 2: uw vrijgezelle oom overlijdt in 2023 en u erft € 50.000. U betaalt dan aan erfbelasting: € 14.274.

 

Erfenis en belasting: is besparing mogelijk?

Jazeker. Maar dit moet dan wel vóór het overlijden geregeld te worden. Er zijn verschillende mogelijkheden om erfbelasting te besparen, zoals het opstellen van een testament en het doen van schenkingen tijdens leven. Met deze instrumenten kunt u ervoor zorgen dat er fors minder erfbelasting betaald wordt wanneer u komt te overlijden. Daarnaast is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de laatste wettelijke wijzigingen en regelgeving met betrekking tot erfbelasting.

Het raadplegen van een belastingadviseur of estate planner kan u helpen om de beste strategieën te bepalen die passen bij uw individuele situatie en doelen.

Wilt u weten of er voor u ook mogelijkheden zijn om erfbelasting te besparen? Neem dan telefonisch contact met ons op of vul het contactformulier in. Wij zijn u graag van dienst.