Wat is een testament?

Een testament is een document waarin geeft u aan wie uw erfgenamen zijn en wie wat krijgt na uw overlijden. Als u geen testament heeft, dan is in de wet vastgelegd wie uw erfgenamen zijn.

 

Welke testamentvormen zijn er?

Er zijn verschillende testamentvormen beschikbaar, elk met unieke kenmerken en voordelen. De meest voorkomende testamentvormen worden hierna uitgelegd.

Langstlevende testament

Een langstlevende testament is een testament waarbij de partner (en eventuele kinderen) als erfgenamen worden benoemd. Na overlijden gaan alle bezittingen en schulden naar de partner en krijgen de kinderen een niet-opeisbare vordering op de langstlevende ouder. De kinderen krijgen hun erfdeel pas nadat ook de langstlevende ouder is overleden.

Vruchtgebruik testament

Een vruchtgebruik testament is een testament waarbij de kinderen als erfgenamen worden benoemd en de langstlevende partner het vruchtgebruik krijgt. De langstlevende partner krijgt dus wel het recht om gebruik te maken van de eigendommen van de overledene maar wordt daar niet de eigenaar van.

Tweetrapstestament

Bij een tweetrapstestament wordt de partner als enig erfgenaam benoemd, de kinderen worden tijdelijk onterfd. De langstlevende partner verkrijgt alle bezittingen en schulden, de kinderen erven niets bij overlijden van de eerste ouder. Pas wanneer ook de langstlevende partner komt te overlijden, krijgen de kinderen recht op de erfenis. De langstlevende is wel verplicht om het vermogen van de partner na te laten aan de kinderen.

 

Welk testament is het beste voor mij?

Welk testament het beste bij u past, hangt af van uw persoonlijke situatie en wensen. Breng uw persoonlijke situatie eens in kaart (stamboom) en zet uw persoonlijke wensen eens op papier door u de vraag te stellen: welke personen mogen van mij erven? Dit vormt een goede basis voor een op te stellen testament.

Wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op, wij helpen u graag verder.